Aktuální článek
HOLANDSKÝ GROWING PROBLÉM

HOLANDSKÝ GROWING PROBLÉM

Redakce
  • Je to snem mnoha z nás: přestěhovat se do Amsterdamu a pěstovat ganju pro některý z místních proslulých coffeeshopů. Zní to lákavě, že? Pěstovat kvanta trávy, pak vše odnést do prodejny za rohem a hurá, užít si solidní výdělek. Bohužel, tak jednoduché to není...

Ohledně detailů holandské konopné politiky panuje mezi lidmi značný zmatek. Lze tedy prominout, pokud se někdo domnívá, že tráva je v této malé a nízko položené zemi legální. Bohužel, tak tomu prostě není. Tzv. „back door“, zadní vrátka každého coffeeshopu, bývají někdy označována za místo, kde „se černé peníze mění v bílé“. Pěstitelé neplatí daně, ale také nemají žádné zdravotní pojištění, či jistou práci. Musí být stále připraveni na eventualitu zatčení, tučné pokuty – a občas i vězení. Jejich produkt se totiž magickým způsobem mění ze zcela ilegálního a vždy trestného prohřešku v tolerovanou a zdaněnou látku v momentě, kdy překročí práh coffeeshopu.

Škála pěstitelů je široká, od týpků s pár kytkama na balkóně a kontaktem na dealera místního coffeeshopu až po velkopěstírny továrního stylu. Industriální a zemědělské oblasti jsou vhodné ke skrytí těchto nelegálních aktivit, ale i tak vždy hrozí riziko odhalení. Nejčastějšími příčinami bývají vůně úrody, spotřeba energie nebo bezstarostné poznámky v místním baru. Je nezbytné poměrně často měnit filtry, aby nějakého souseda náhodou nenapadlo zavolat na bezplatnou linku, ochotně za tímto účelem provozovanou holandskou policií. Na spolupráci při pěstování je nutné si najít pouze vysoce důvěryhodné lidi. A ti, kdož se domnívají, že převezli energetické firmy kradením elektřiny, jsou často stejně odhaleni po odečtech elektroměrů, nebo ještě hůře, při náhodném požáru pěstírny.

Období, kdy jsou kytky velké, zelené a voňavé, nemusí být pro pěstitele vždy nutně tím nejvíce stresujícím. Když je sklizeno a úroda zpracována a prodána, je třeba odstranit většinu pěstebního vybavení: hlínu/rockwool/kokos, rozbité či kontaminované květináče, použité filtry, perlit, odpadkové pytle plné prázdných láhví od hnojiv a nutrientů (hlavně pokud nepěstujete organicky) a další věci. Mnoho lidí se tohoto odpadu zbavuje v lesích nebo kanálech, což může kontaminovat povrchové vody, poškodit lokální faunu a zanechat stopy vedoucí zpět k pěstiteli. A to vše poté, co se pěstitel úspěšně vyhnul tajným policistům, kteří ho často mohou přímo od coffeeshopů sledovat domů či do „práce“ (tj. do pěstírny)…

Je snadné přijít do coffeeshopu a koupit si hulení. Pěstování je ovšem značně složitější a nebezpečnější podnik.

Citace: Produkt se magickým způsobem mění ze zcela ilegálního a vždy trestného prohřešku v tolerovanou a zdaněnou látku v momentě, kdy překročí práh coffeeshopu.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!