Aktuální článek
8 nejlepších bylin pro barvité snění

8 nejlepších bylin pro barvité snění

  • Mezi posvátnými léčivými rostlinami existuje zvláštní kategorie zvaná ubulawu, byliny snů. Jsou-li užívány správně, zklidňují celé tělo, uvolňují psychické napětí a současně podporují fungování oblastí mozku zodpovědných za sny, které jsou po jejich užití živé, barvité, konkrétní a reálné. Pokud patříte mezi snílky či milovníky lucidního snění a máte zájem objevovat i odlehlejší zákoutí své mysli, určitě se vám zalíbí některá z následujících bylinek.

1. Silenka kapská (Silene capensis)

Silenka kapská je doma v říčních údolích na východě Jihoafrické republiky, kde ji šamani odpradávna používají k navození barvitých živých snů. Jejich prostřednictvím pak získávají znalosti a moudrost, které předávají dál svým soukmenovcům. V původních kmenových jazycích je silenka nazývána undlela zimhlophe neboli bílé cesty.

2. Hořká tráva (Calea zacatechichi)

Příslušníci indiánského kmene Chontal z mexického státu Oaxaca používají hořkou trávu během tradičních rituálů. Při některých se rostlina kouří nebo louhuje v čaji, jindy se vloží pod polštář, což má pomoci navázat spojení s božstvy ve spánku. Ačkoli není nelegální, některé státy zakazují její pěstování a držení pro jiné než dekorativní účely kvůli psychoaktivním účinkům.

Šamani věří, že jim bílý kořen umožňuje nahlédnout do budoucnosti i minulosti, spatřit prorocké vize a dosáhnout hlubokých duchovních prožitků.

3. Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

První zprávy o využívání kozlíku k léčbě různých neduhů pocházejí již z 8. století před naším letopočtem. Známé jsou především jeho tlumící a tišící účinky, které pomáhají zbavit se úzkosti a prospěšné jsou také při nespavosti. Kozlík neovlivňuje přímo sny, zlepšuje ale celkovou kvalitu spánku a usnadňuje probouzení, čímž zpříjemňuje návraty z říše snů.

4. Pepřovník opojný (Piper methysticum)

Pepřovník opojný neboli kava je mnohými považován za bylinu klidu a vyrovnanosti pro své vynikající účinky při odbourávání stresu a napětí. Po užití se v podstatě okamžitě dostaví pocity pohody a úlevy, které však nijak neovlivňují bdělost a jasnost vnímání. Je-li aplikován před usnutím, navozuje hluboký spánek plný živých snů. Odrůdy jako Hiwa a Mo’i byly na Havaji, jež je původním domovem této rostliny, vyhrazeny pouze pro rituální užívání příslušníky královských rodů.

5. Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris)

Léčivé účinky pelyňku jsou známy po tisíciletí. Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a velmi dobře se hodí k zastavení krvácení. Terapeutický účinek má už samo výrazné aroma byliny, které údajně ovlivňuje podvědomí a stimuluje jasné myšlení. Snítka pelyňku pod polštářem zahánějí podle tradic noční můry a zklidňují během spánku mozek.

6. Jesenec (Celastrus paniculatus)

Jesenec se v přírodě vyskytuje v oblasti indického subkontinentu a místními kulturami je používán jako bylina rituální i léčivá. Anglický název Intellect Tree, tedy strom inteligence, vznikl na základě schopnosti rostliny zpomalovat reabsorbci neurochemických látek, jako je dopamin, serototin nebo norepinefrin, což má za následek zostřené vnímání a zlepšování paměti. Zároveň zklidňuje nervovou aktivitu. Tyto vlastnosti umožňují lepší rozlišení mezi sny a realitou a odbourání úzkosti.

Snítka pelyňku pod polštářem zahánějí podle tradic noční můry a zklidňují během spánku mozek.

7. Entada šplhavá (Entada rheedii)

Domovem entady šplhavé neboli africké byliny snů jsou tropické oblasti jižní Afriky a také Madagaskar, Asie a Austrálie. Jedná se o liánu, která je jako léčivá bylina využívána po tisíciletí. Kněží a šamani jihoafrických kmenů konzumují buď syrovou dřeň ze semen, nebo je rozlousknou, usuší a kouří společně s dalšími bylinami. Výsledkem jsou v obou případech velmi živé sny, jejichž prostřednictvím duchovní komunikují se světem duchů. Entada je účinná také pro potlačení bolesti, snižování horečky a lepší prokrvení mozku.

8. Jihoafrický bílý kořen (Synaptolepis kirkii)

Příslušníci domorodého kmene Zulu užívají bílý kořen k navození transu, vizí a živých snů. V tomto ohledu se jedná o jednu z nejsilnějších bylin. Po jejím užití se dostavují jasné, živé sny, které jsou překvapivě konkrétní. Šamani věří, že jim bílý kořen umožní nahlédnout do budoucnosti i minulosti, spatřit prorocké vize a dosáhnout hlubokých duchovních prožitků. Používají ho proto ke komunikaci s duchy předků, u kterých hledají radu a pomoc ve složitých životních situacích.

Zdroj: http://timewheel.net/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!