Aktuální článek
Ze světa legalizace 30: Dým z Nigérie a vůně čínských pošt

Ze světa legalizace 30: Dým z Nigérie a vůně čínských pošt

  • Začátek léta byl bohatý na zajímavá statistická zjištění. Asi už nás nepřekvapí, že ve státech s legalizovanou konopnou rekreací klesá počet i náruživost mladistvých uživatelů – zato celosvětové prvenství Nigérie v počtu huličů mnozí příslušníci rozvinutých konopných kultur jistě nečekali.

USA

  • 25. června podepsal guvernér státu Illinois J. B. Pritzker zákon, kterým bylo v tomto šestém nejlidnatějším americkém státě legalizováno rekreační konopí. Již jedenáct amerických států tak ukončilo konopnou prohibici, přičemž Illinois je prvním, kdo tak učinil prostřednictvím legislativního procesu v zákonodárném sboru, zatímco všechny předchozí legalizační zákony byly přijaty přímo občany v referendech. O dalších důvodech, proč lze legalizaci v Illinois považovat za přelomovou, se dočtete v rubrice Válka proti drogám v tomto vydání. 
  • Na začátku července byly v prestižním lékařském žurnálu JAMA Pediatrics zveřejněny výsledky další z dlouhé řady studií, které ukazují, že legalizace konopí pro rekreační účely nevede ke zvýšení počtu mladistvých uživatelů. Autoři z Montanské státní univerzity analyzovali data 1,4 milionu studentů z let 1993 až 2017 a zjistili, že ve státech se „zákony legalizujícími rekreační konopí bylo o osm procent méně středoškoláků, kteří během posledních třiceti dnů užili konopí, a o devět procent méně těch, kteří ho užili nejméně desetkrát během poslední třiceti dní.“ 

Legalizace konopí pro rekreační účely nevede ke zvýšení počtu mladistvých uživatelů.

  • Závěry dalšího zajímavého výzkumu souvisejícího s legalizací konopí byly na začátku července zveřejněny v časopise Ecological Economics. Ve státech, kde bylo od roku 2012 legalizováno rekreační konopí, totiž došlo k poklesu nelegálního pěstování ve státních lesích a národních parcích. Autoři zároveň zjistili, že k tomuto poklesu přispívají především jasně daná pravidla a tresty za tuto činnost, zatímco daně uvalené na legální konopí mají efekt přímo opačný.

Mexiko

  • 17. července přinesla světová i česká média zásadní zprávu – nejznámější narkobaron světa Joaquín „Prcek“ Guzmán dostal u amerického soudu doživotí. Trest si tato legenda drogových kartelů samozřejmě odpyká ve Spojených státech, protože ze všech mexických vězení, kde pobýval, vždy dokázal utéct. Smutné na celé věci je snad jen to, že ani odsouzení tak velké ryby, jakou Guzmán byl, nezmění zhola nic na tom, že Amerika i Mexiko ve válce proti drogám prohrávají na celé čáře.

Kanada

  • V druhé polovině června informovala agentura Reuters o tom, že kanadské vlády (federální i provinční) vybraly za prvních šest měsíců od legalizace na daních z prodeje konopí v přepočtu více než tři miliardy korun. Ačkoli se nejedná zrovna o malou částku, očekávání vlád i podnikatelů v konopném sektoru byla o něco větší, některé provincie však zažily poněkud pomalejší rozjezd a státem licencovaní producenti měli (někteří stále mají) problémy se zásobami. Experti proto očekávají, že statistiky za další šestiměsíční období budou mnohem zajímavější.
  • Kanadská legalizace vyvolává nejen obdiv, ale i řadu kontroverzí. Známí aktivisté jako například Marc and Jodie Emeryovi neustále upozorňují na případy, kdy jsou lidé zatýkáni a vězněni za porušování některých kritizovaných legalizačních pravidel, zatímco velké firmy často obcházejí zákon a nikdo si toho nevšímá. Na konci května například vyšlo najevo, že policie v roce 2014 úmyslně a na příkaz z nejvyšších míst nezveřejnila informace o zadržení ilegálního konopí, jež patřilo velkoproducentovi Tweed (dnes Canopy Growth – největší producent konopí na světě). Důvodem byl údajný strach z negativního dopadu na cenu akcií společnosti a na nedostatečné kontrolní mechanismy kanadského ministerstvo zdravotnictví. Jak zjistil deník National Post, společnost Tweed tehdy ministerstvu nahlásila, že bude z Britské Kolumbie převážet do Ontaria řízky, ale místo toho policie objevila usušené palice připravené k prodeji. Když ale o tom policisté v Britské Kolumbii chtěli informovat veřejnost, dostali z ředitelství v Ottawě pokyn, ať tak nečiní. V dalším případě bylo na začátku července zjištěno, že společnost CannTrust, jeden z licencovaných velkoproducentů, pěstovala konopí v nelicencovaných prostorech.

Čína

  • V pondělí 17. června si na tiskové konferenci v Pekingu postěžoval zástupce ředitele Čínské protidrogové agentury, že za stoupajícím počtem uživatelů konopí v zemi jsou zodpovědné Kanada a některé americké státy, protože tuto drogu legalizovaly. To údajně podle chytrých čínských protidrogových hlav vedlo k tomu, že se do Číny pašuje více drog, což pro tuto komunistickou zemi představuje „novou hrozbu“. Dohromady prý čínské úřady zadržely za rok 2018 celkem 55 kilogramů konopí a konopných produktů, které přicházely poštou ze Severní Ameriky. O možnosti, že se jedná o formu shánění nedostatkové bylinné léčby, čínské orgány neuvažují.

Jednadvacet milionů lidí v Nigérii si alespoň jednou ročně zapálí.

Nigérie

  • Na konci května zveřejněná zpráva analytické společnosti New Frontier Data, jejíž autoři spočítali, kolik lidí globálně užívá konopí, ukázala, že nejvíce konzumentů nenajdeme ani v Kalifornii, ani v Coloradu nebo v některé z evropských zemí, ale v dvousetmilionové Nigérii. Konkrétně se má jednat o skoro jednadvacet milionů uživatelů, kteří si alespoň jednou za rok zapálí. Tito lidé podle analýzy utratí ročně za konopí více než patnáct miliard dolarů (více než 300 miliard korun), přestože jsou kratochvíle s ním spojené v zemi zakázané. 

Kolumbie

  • Na začátku června rozhodl Ústavní soud o tom, že zákaz konzumace alkoholu a drog na veřejnosti, se kterým v roce 2017 přišel prezident Ivan Duque, je protiústavní. Jedná se o další pokus liberálních soudů usměrnit konzervativního prezidenta, který se snaží problematiku drog řešit pomocí represí a zákazů.


Irsko

  • Na začátku července podepsal po několika letech průtahů ministr zdravotnictví Simon Harris zákon, na jehož podkladě bude spuštěn pětiletý pilotní program léčebného konopí. Díky němu budou moci nemocní, u nichž selhala běžná léčba, vyzkoušet konopí a přípravky z něj. Počet povolených diagnóz a stavů je nicméně zatím velmi skromný – jedná se pouze o spasticitu u pacientů s roztroušenou sklerózou, nevolnosti a zvracení v důsledku chemoterapie a závažné formy farmakorezistentní epilepsie.

Velká Británie

  •  V první polovině července byla zveřejněna rozsáhlá zpráva prestižního think-tanku Adam Smith Institute nazvaná „Zelené světlo – jak legalizace a regulace konopí povede ke snížení kriminality, ochrání děti a zvýší bezpečnost“. Autoři v ní jednohlasně vyzývají politiky, aby legalizovali konopí a vytvořili regulovaný trh podobně, jako je tomu například v Coloradu nebo v Kanadě. 

Belgie

  •  Na konci června přišla smutná zpráva z Belgie, konkrétně z Antverp, kde musí svou činnost po třinácti letech ukončit první konopný společenský klub v zemi (dost možná v celé Evropě) – Trek Uw Plant. Klub založil Joep Oomen, před pár lety nečekaně zesnulá legenda evropského konopného aktivismu, jemuž se dvakrát podařilo ubránit existenci Trek Uw Plant u soudu. Bohužel poslední proces již bez Joepa nedopadl dobře, několik členů skončilo s podmíněnými tresty a kvůli údajné trestné činnosti byla klubu zabavena hotovost ve výši zhruba tří milionů korun. 

Francie

  • V druhé polovině června zveřejnil uznávaný ekonomický institut Conseil d’analyse économique dvanáctistránkovou zprávu určenou do rukou prezidenta Emanuela Macrona, premiéra Édouarda Philippa a dalších předních politiků. Hlavní autoři, ekonomové Emmanuelle Auriol a Pierre-Yves Geoffard, v ní tvrdí, že prohibice konopí by měla být bezodkladně ukončena a že legalizace je nejefektivnější cestou, jak získat kontrolu nad trhem, jemuž v současnosti dominují kriminální gangy. Zpráva odhaduje, že legalizace konopí by ve Francii vytvořila 27 000 až 80 000 pracovních míst a do státní kasy by na daních přinesla v přepočtu až 75 miliard korun ročně. Za vládu se ke zprávě vyjádřila ministryně životního prostřední, udržitelného rozvoje a energetiky Elisabeth Borneová, která 20. června v televizi prohlásila: „Postoj vlády je jasný – jsme proti legalizaci pro zábavu.“ 

Česká republika

  • Na konci června zveřejnila Národní protidrogová centrála (NPC) svou výroční zprávu za rok 2018. Vyplývá z ní, že policie loni na území České republiky zajistila o 150 kilogramů konopí méně než v roce 2017 – konkrétně 948 kilo. Co se týče pěstíren, odhalených bylo 202, což je o 103 méně než loni. „Průmyslová produkce marihuany postupně přestává být hlavní doménou organizovaných kriminálních skupin původem z Vietnamu,“ uvádí se ve zprávě NPC. Jejich místo zaujímají čím dál více organizované skupiny Srbů, Černohorců a Chorvatů. Co se týče varen pervitinu, policie jich odhalila 240, což představuje meziroční pokles o 24.
Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!