Aktuální článek
Drogová poradna #55: Příměsi extáze, falešně pozitivní testy a pervitin v těhotenství

Drogová poradna #55: Příměsi extáze, falešně pozitivní testy a pervitin v těhotenství

  • Přinášíme vám další díl drogové poradny, ve spolupráci s online drogovou poradnou EXTC (www.extc.cz), kterou provozuje Společnost Podané ruce o. p. s.

Příměsi extáze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní látky kromě MDA jsou přidávány do extází.

Dobrý den, do tablet extáze bývají kromě MDMA či MDA přidávány další deriváty amfetaminů jako MDEA, dále amfetamin, pervitin (metamfetamin), efedrin, kofein, ale i více nebezpečné látky jako katinony, piperaziny atd. V mnoha případech se jedná o substance s vysokým rizikem vážných zdravotních komplikací a negativních dopadů na fyzický i psychický stav uživatele. V posledních letech se na trhu objevují tablety s vysokým obsahem účinné látky, což s sebou nese vyšší riziko předávkování nebo vzniku serotoninového syndromu.

Existují také weby, kde lze nalézt konkrétní případy zachycených tablet extáze s informacemi o jejich obsahu, například Pillreports nebo EcstasyData. Pro minimalizaci rizik spojených s užíváním extáze (jak vzhledem k možnosti nebezpečné příměsi, tak obecně), je dobré znát a dodržovat zásady bezpečnějšího užívání (viz sekce „První pomoc“ na našich stránkách).

Falešná pozitivita, drogový test

Včera mi policie zabavila řidičák kvůli přítomnosti amfetaminu a metamfetaminu v těle. 1. Nikdy jsem nic nebral ani nehulil. 2. Nikdy by mě to nenapadlo, mám totiž řidičák krátce. 3. Nevím, co je to amfetamin a metamfetamin. 4. Jediné, co občas beru, je ibalgin na bolest hlavy nebo zubů a čas od času piju energetický napoj. Můžu se vás zeptat, v čem to bývá obsažen ten amfetamin a metamfetamin? 

Situace, kterou popisujete, bohužel není ojedinělá. Jde o to, že orientační drogové testy PČR nebývají stoprocentně spolehlivé a může u nich dojít k tzv. falešné pozitivitě, ve Vašem případě na metamfetamin či amfetamin. Nejčastěji mohou testy na drogy ovlivnit látky obsažené v lécích, ale příčinou může být i onemocnění ledvin nebo jater. Z tohoto důvodu se takto postiženým řidičům vždy doporučuje podstoupit následný krevní test v nemocnici, protože až toxikologické laboratorní vyšetření je přesné a ukáže, že k užití drogy nedošlo. 

Šňupací tabák

V poslední době, co užívám šňupací tabák, po šňupnutí začnu neustále kýchat. Co by to mohlo způsobovat?

Kýchání pravděpodobně způsobuje podráždění sliznice v nose šňupacím tabákem. Z toho důvodu by bylo lepší se šňupáním přestat, aby nedocházelo k dalšímu poškození sliznice. Nebo tabák šňupat alespoň méně často, aby se sliznice mezitím stihla zahojit. Zároveň má šňupání tabáku podobná rizika, jako jeho kouření.

Pervitin a těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký vliv by mohl mít pervitin na těhotenství. Jsem v osmém měsíci a dám si dvakrát za měsíc a pak měsíc nic, takže vždy ob měsíc. Doktorovi jsem o tom neřekla, ale veškeré testy mám v pořádku, jak krevní, tak i na tělesné vady miminka. I doktor podle ultrazvuku říkal, že dítě je zdravé a dobře vyvinuté, ale přesto mám strach. Ani já potíže žádné nemám, vždy na tom jím a piji a závislá nejsem.

Dobrý den, díky za dotaz. Uklidňuje Vás skutečnost, že zatím všechny zdravotní testy dopadly dobře, přesto cítíte i strach. Na úvod je třeba říct, že užíváním amfetaminů a jiných drog v těhotenství vystavujete miminko velkému riziku. V pouličních směsích pervitinu nebo jiných drog se mohou krom samotné drogy objevit přísady, které jsou pro Vás i plod ještě rizikovější.

Co se týče samotného pervitinu, tak většině uživatelek se rodí relativně zdravá miminka. V porovnání s abstinujícími matkami zde ale prokazatelné rozdíly existují. Matkám užívajícím pervitin se rodí častěji děti s nižší porodní hmotností, deformacemi a podobně. Je zde větší riziko samovolného potratu, předčasného porodu nebo uvolnění placenty. Na méně zjevné rovině se u dětí objevují neurologické symptomy, které se prenatálními testy nedají lehce odhalit. Ty se mohou později projevovat hyperaktivitou dítěte, zvýšenou plačtivostí, špatnou kontrolou stavů, nechutenstvím, poruchami spánku atd. Mechanismus negativního působení pervitinu na plod je v tom, že zužuje cévy. To má za následek snížení přívodu kyslíku do plodu, které se může projevit zmíněnými problémy.

Pokud Vám záleží na tom, abyste tyto dopady na dítě zmírnila, zkuste zvážit vysazení pervitinu alespoň po dobu těhotenství a kojení. Pro mnoho i pravidelnějších uživatelek znamenalo dítě dobrý impuls k tomu, jak si dát od drog na nějaký čas oddech. Pokud byste to chtěla nadále konzultovat, můžete se obrátit na někoho blízkého ve Vašem okolí, komu důvěřujete. Z odborné pomoci je možnost využít některou z linek pomoci (např. viz www.linkyduvery.cz). Alternativu k Vašemu lékaři nabízí gynekologicko-porodnická klinika FN Motol, kde funguje specializovaná poradna pro těhotné užívající drogy. Pokud ale máte alespoň malou důvěru ve Vašeho lékaře, zkuste to s ním probrat. Ví o Vašem zdravotním stavu nyní nejvíce a může nejlépe zhodnotit reálná rizika. 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!