Aktuální článek
Šťavnatá kukuřice, papričky a naan

Šťavnatá kukuřice, papričky a naan

  • Výživná, lehká a osvěžující svačina, která vám rozjasní a zpříjemní podzimní den. Exotická chuť přitom nepochází jen z Blízkého východu (hummus) či z Mexika (černé chilli papričky): zásadní ingredienci zde představuje kukuřice, kterou si ve zdejších končinách jen málokdy připravíme jinak než „festivalově“ (vařenou, solenou, máslem zdobenou). Čerstvá, na chvíli zapečená kukuřice zůstává čerstvá a chuťově je mnohem bohatší než nakládaná. Konopná složka by přitom měla obsahovat jen tolik účinné látky a takového druhu, aby byl snack spíše osvěžující, přičemž bereme ohled na možnou vypěstovanou toleranci a na konkrétní konopím obohacený olej, jehož sílu jsme již dříve testovali.

Ingredience:

  • indický chléb
  • hummus
  • čerstvá kukuřice, zrna odkrájená od klasu
  • cibule, krájená na plátky
  • chile pasilla, krájená na tenké plátky
  • koriandr, jemně nasekaný
  • kůra z ½ bio limetky; měsíček na zakápnutí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 1 čajová lžička konopím obohaceného slunečnicového oleje*

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C a nakrájíme a připravíme si všechnu zeleninu.
  2. Chléb natřeme tenkou vrstvou hummusu (množství asi jako rajčatového základu na pizze).
  3. Posypeme kukuřicí, plátky cibule, chile, limetkovou kůrou, propasírovaným česnekem a zakápneme oběma oleji.
  4. Takto dochucený solí a pepřem vložíme do trouby na 8 až 10 minut.
  5. Na upečený chléb přidáme koriandr a pokapeme trochou limetkové šťávy. Nakrájíme na libovolné kousky a můžeme podávat.

    * Recept na obohacený olej najdete v magazínu Legalizace (č. 54).

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!