Aktuální článek
Z vapovací krize neviňte legální konopí, ale černý trh

Z vapovací krize neviňte legální konopí, ale černý trh

  • Americké státní orgány se pustily do vyšetřování příčiny epidemie plicních onemocnění způsobených vapováním. Hlavním podezřelým jsou nyní nelegální konopné produkty z černého trhu. Spousta médií přesto tato fakta ignoruje a vapovací krizi svádí i na přísně regulované a kontrolované legální produkty od výrobců s licencí. Takové dezinformace by ale v důsledku mohly černý trh jen posílit, a tím ohrozit mnohem více spotřebitelů.

Po celých Spojených státech se začíná objevovat čím dál více důkazů, že za epidemií stojí nelegální náplně obsahující tetrahydrokanabinol (THC), což je hlavní psychoaktivní složka konopí. Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (Center for Disease Control and Prevention – CDC) nedávno prohlásilo, že epidemie se šíří především prostřednictvím nelegálních produktů zakoupených „na ulici“ či z „neoficiálních zdrojů,“ kterými mohou být dealeři, ale klidně i vaši blízcí známí. Úřady ve státech jako je New York či Connecticut potvrdily, že hlavním původcem současné vapovací aféry je černý trh. Newyorský komisař dokonce prohlásil, že za „drtivou většinu“ případů ve státě New York mohly právě nelegální produkty s obsahem THC.

Proč je legální konopí bezpečné

Titulky novin ale bohužel všechna tato oficiální prohlášení sveřepě ignorují a legální konopí, které vyrábí a prodávají státem licencované podniky, hází s do jednoho pytle s nebezpečnými produkty z černého trhu. Rozdíly mezi nelegálními THC produkty a regulovaným konopím jsou přitom obrovské – výrobky, které najdete na černém trhu, totiž nepodléhají žádné kontrole. Náplně do vapovačů s tekutinou obsahující THC, na které narazíte na ulicích, tak mohou obsahovat škodlivé látky, přísady, pesticidy a další toxiny. David Hammond, výzkumník v oboru veřejného zdraví, nedávno prohlásil: „Opravdu mě zaráží, jak málo toho o nelegálních THC produktech víme.“

Nebezpečí ze stran nelegálních produktů můžeme omezit jen tak, že oslabíme černý trh.

Legální konopné výrobky jsou na tom přitom zcela opačně. Jednotlivé regulace se sice stát od státu liší, ale každý z nich vypracoval pro výrobce legálních konopných produktů přísná pravidla, na jejichž dodržování vlády těchto států svědomitě dohlíží. Výrobci ve většině případů musí mimo jiné dodat nezávislé laboratorní testy nezávadnosti produktů, při kterých se zjišťuje především obsah pesticidů a jiných škodlivých látek. Kompletní složení produktů musí být také uvedeno na etiketě. Vyšetřování prozatím výrobce, který nebezpečné náplně vypustil mezi spotřebitele, neobjevilo. Zdravotnické orgány Minnesoty i ostatních států ale již prohlásily, že regulované konopí v této kauze za viníka nepovažují. V Coloradu, kde se vyskytlo kolem deseti případů vážného poškození plic, úřady zareagovaly zpřísněním regulací. Také pensylvánské státní orgány již potvrdily, že žádný z jejich případů neměl spojitost s legálním konopím, a oficiální prodej náplní do vaporizérů proto nezakázaly.

Plošný zákaz není řešením

Vapování je třeba v rámci ochrany spotřebitelů regulovat. Některé státy se však ve světle nedávných událostí rozhodly učinit radikální krok. Někteří zákonodárci místo aby se snažili vyřešit příčinu vapovací epidemie, nyní chtějí veškeré vapování zakázat. Takové stanovisko zaujal například stát Massachusetts, kde guvernér Charlie Baker vyhlásil počínaje zářím čtyřměsíční zákaz prodeje všech nikotinových i konopných náplní do vapovačů. Úplná vapovací prohibice však pravděpodobně skutečnou příčinu probíhající krize, která již měla na svědomí desítky životů, nevyřeší. Někteří odborníci se naopak domnívají, že plošný zákaz celou situaci může jen zhoršit. Když nebudou náplně k dispozici legálně, začnou je spotřebitelé hledat na černém trhu. Obavy ohledně úplného zákazu vapování mimo jiné vyjádřila i Shaleen Titleová, komisařka zapojená do massachusettské Komise pro kontrolu konopí (Cannabis Control Commission). V rozhovoru pro magazín Morning Edition prohlásila: „Nutíme spotřebitele, aby přešli na černý trh, kde se jim ale do rukou dostanou přesně ty neregulované a potenciálně nebezpečné produkty, před kterými se je snažíme ochránit.“

Státní orgány potvrzují, že žádný z jejich případů neměl spojitost s legálním konopím.

Její názor přitom dle nedávného průzkumu sdílí většina Američanů. 60 % respondentů veřejného průzkumu si myslí, že plošný zákaz na veškeré vapovací produkty by jen donutil více lidí, aby začali nakupovat na černém trhu. Prohibice v massachusettském stylu by navíc mohla ohrozit spoustu pacientů, kterým vapování léčebného konopí pomáhá při léčbě bolestivých a vysilujících nemocí.

Oslabme černý trh!

Nebezpečí ze stran nelegálních produktů můžeme omezit jen tak, že oslabíme černý trh. To bychom však nejprve museli zavést rozumné konopné zákony na federální úrovni. Stačí se podívat na to, jak tomu bylo s alkoholovou prohibicí – abychom se tehdy zbavili nebezpečného pančovaného alkoholu, museli jsme ho nejdřív legalizovat a začít řádně regulovat. Proto chceme, aby konopná prohibice na federální úrovni jednou pro vždy skončila. Dokud konopí nelegalizuje federální vláda, budou se o přísné standardy a dohled nad konopným průmyslem muset starat jednotlivé státy. Konopné zákony by vždy měly stát především na vědecky ověřených faktech – ne na strachu a dezinformacích. Nyní bychom měli především zjistit, jaké nelegální produkty vapovací krizi vlastně odstartovaly – jen tak můžeme černému trhu zabránit, aby mezi lidi šířil další jedy.

Zdroj: eu.usatoday.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!