Aktuální článek
Nový test: jeden reflektor a tři LED moduly

Nový test: jeden reflektor a tři LED moduly

  • Když jsem v roce 2010 začal přemýšlet o porovnání dávky fotosynteticky aktivního záření produkovaného různými světelnými zdroji, ani mě nenapadlo, že tyto testy budu provádět ještě za devět let. Mám však řadu důvodů v měření pokračovat. Tím hlavním je neutuchající zájem pěstitelů o jeho výsledky. Nelze publikovat všechny, ale ty nejzajímavější najdete vždy v magazínu Legalizace. Další várku můžete vstřebat zrovna teď.

Nezávislost testů

Často se mě lidé ptají, kolik stojí otestování jednoho světelného zdroje. Bohužel musím odpovědět, že nic. Přestože je testování časově i finančně velice náročné, dělám ho zdarma. Výsledky publikuji ve svých knížkách a časopisech, čímž částečně pokryji náklady, alespoň na údržbu vybavení. Záleží mi totiž na tom, aby byly testy co nejvíce objektivní. Ano, některá světla i přístup některých výrobců je mi sympatičtější nežli jiných, ale na výsledky měření by to nemělo mít vliv, protože ho provádím vždy úplně stejně a kdokoli ho může zopakovat. Vybavení pro testování mám vlastní, světla mi zapůjčují buďto přímo výrobci nebo jejich distributoři. Některá světla odmítám, protože už na první pohled vidím, že by to pro mne bylo plýtvání časem. Snažím se vybírat pouze zajímavé kusy, jinak bych to už zdarma dělat opravdu nemohl. Pro tento článek jsem si vybral jeden nový reflektor a tři LED moduly.

Reflektor Pyramid Optomiser

Společnost Prima Klima je známá především výrobou ventilátorů a pachových filtrů. Stejně dobře si ale vede ve výrobě lehkých hliníkových reflektorů. Přestože mám raději pevnější a silnější materiály, dobře vím, jaké oblibě se hliníkové reflektory těší. Jsou cenově dostupné, dobře fungují, snadno se s nimi manipuluje a jsou tradičním doplňkem velkého počtu domácích pěstíren. Reflektor ve tvaru pyramidy sliboval už na první pohled dobrou distribuci světla po pěstební ploše. Cena je srovnatelná s reflektory ve tvaru křídel, které v testu opakovaně dosahují vynikajících výsledků. Důležitou roli nicméně hraje použitý materiál a nejinak je tomu u reflektoru Pyramid Optomiser. Hliník je potažen velmi tenkou reflexní vrstvou, která výrazně zvyšuje reflexní vlastnosti samotného hliníku.

Pro kvetení je skvělé mít průměr minimálně 800, optimálně 1000 μmol/m2s a více.

Do reflektoru jsem zapojil běžnou 600W sodíkovou výbojku, kterou poháněl předřadník Lumatek SL přepnutý na maximální výkon. Provedl jsem několik měření v různých vzdálenostech. Nejlepšího poměru výkonu a rovnoměrné distribuce světla jsem dosáhl ve vzdálenosti 50 centimetrů od výbojky. Průměrná dávka PPFD (hustoty toku fotosynteticky aktivních fotonů) dosáhla vynikajících 917 μmol/m2s. O dobré distribuci světla vypovídají minimální a maximální dosažené hodnoty 641 resp. 1271 μmol/m2s.

SANlight Q6W druhé generace

Dodávka tohoto modelu do mého testu se zpozdila o více než čtvrt roku. Tak velký zájem je o tyto pasivně chlazené LED moduly. Nejsou totiž zdaleka určeny jen do běžných domácích pěstíren. Najdete je v celé řadě profesionálních pěstíren a nutno říci, že si rakouská značka SANlight vybudovala vynikající renomé. Její moduly nepatří k těm nejlevnějším, ale rozhodně k těm nejspolehlivějším a nejefektivnějším. Ve zkušební místnosti už jsem měl modely S4W a P4W, jejichž výsledky byly publikovány v předchozích částech seriálu Neprůhledné světlo. Model Q6W druhé generace, který jsem tentokrát zavěsil nad svůj spektrometr, se oproti první generaci dočkal několika změn. Především narostl výkon z 215 wattů na 245 wattů a také přibyla možnost regulace výkonu. Na jeden metr čtvereční by klidně stačily dva moduly Q3WL nebo Q4W, osazené třemi, resp. čtyřmi sadami LED diod. Já jsem zvolil dva moduly Q6W, které jsou na danou plochu mírně předimenzované, ale zase ne o moc. Ideálně bych volil výkon okolo 420 wattů, zatímco dvě Q6W mají výkon 490 wattů. Tomu odpovídal i výsledek měření. Průměrná dávka PPFD dosáhla skvělých 1023 μmol/m2s, minimální hodnoty 716 a maximální 1387 μmol/m2s. To vše ve vzdálenosti 40 cm od pěstební plochy, kde jsem našel ideální poměr výkonu a rovnoměrné distribuce světla. Ta je s podlouhlými modely SANlight tradičně vynikající. Vysoce si cením perfektního pasivního chlazení. Modulů, které efektivně chladí diody a přitom nevydávají žádný hluk, není na trhu moc a SANlight mezi ně rozhodně patří. Pozor na LED, které se příliš zahřívají. Na některých dokonce nelze udržet ruku. Nedostatečné chlazení nejen významně snižuje světelný výkon, ale navíc výrazně zkracuje životnost LED. Nevýhodou SANlight modulů je vyšší cena, ale za kvalitu se zkrátka platí. Ještě připomenu, že pro kvetení je skvělé mít průměr minimálně 800, optimálně 1000 μmol/m2s a více.


GreenCeption GC-16

Německá rodinná firma vyrábějící osvětlení GreenCeption má ve vývoji osvětlení pro pěstování rostlin dlouhou tradici. Myslím, že v Německu patří mezi průkopníky na poli LED osvětlení. V létě roku 2014 jsem při prezentaci své německé knihy navštívil i growshop GBK v Lüdinghausenu. Jeho majitel Jöran měl v obchodě na tu dobu hodně LED světel, a hlavně o nich hodně věděl. Dnes se Jöran se svým otcem pohybují nejen ve světě LED osvětlení pro domácí pěstírny, ale také na poli profesionálních komerčních pěstíren. Zapůjčení špičkového profesionálního svítidla mám slíbené v dohledné době. Pro tentokrát se mi dostaly do ruky aktivně chlazené moduly GC-9, GC-16 a GC-16 plus. Zcela otevřeně musím přiznat, že aktivně chlazené LED moduly sám nepoužívám, takže jsem s testováním váhal. Použitá technologie zahrnující vysoce výkonné diody Cree nicméně aktivní chlazení potřebuje. Podle mých informací nelze Cree efektivně chladit pasivně. Jak už víte, příliš zahřáté diody ztrácejí efektivitu, takže aktivní chlazení je v tomto případě zřejmě nezbytné. Model GC-9 o výkonu 288 wattů, který by měl nahradit sodíkovou výbojku o výkonu 400 wattů, je pro můj testovací prostor příliš malý a nedosahuje dobrých výsledků na okrajích plochy, takže jsem ho z testu vyřadil. Modul GC-16 už je o poznání zajímavější. Disponuje výkonem 480 wattů, ve kterém je započten i výkon potřebný pro chlazení. Jedná se tedy o model srovnatelný svojí spotřebou se sestavou z předchozího odstavce. Optimální poměr výkonu a rovnoměrného ozáření plochy jsem našel 60 centimetrů od osvětlení. Průměrná dávka PPFD dosáhla slušných 766 μmol/m2s, i když minimální hodnota 402 a maximální 1175 μmol/m2s jsou trošku dál od sebe, než bych si představoval. Je to dáno čtvercovým tvarem osvětlení. Rohy prostě vždy dostanou o něco méně světla. Tento modul je o několik tisíc levnější nežli sestava SANlight. Pro pěstitele, který se rozhodne pro aktivně chlazené LED, se jedná o vhodnou volbu.

GreenCeption GC-16 plus

Pro zajímavost jsem vyzkoušel i model GC-16 plus o výkonu 700 wattů. Můj klešťový multimetr ukázal okamžitou spotřebu 672 wattů, ale i tak je to pro jeden metr čtvereční zbytečně moc. Ve vzdálenosti 60 centimetrů od osvětlení jsem naměřil PPFD 1029 μmol/m2s, minimální hodnoty 539 a maximální 1615 μmol/m2s.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!