Konopné zelňáky
Ingredience:
500 g kyselého zelí (tj. po vymačkání cca 250 g)
250 g změklého sádla (mletých škvarků)
350 g hladké mouky (nebo 300 g bezlepkové mouky + 1 vejce)
4 lžíce konopné mouky
1-2 lžičky soli
hrst loupaných konopných semínek na posypání
Kyselé zelí vymačkáme a nakrájíme, všechny suroviny zapracujeme do mouky. Těsto by mělo být středně tuhé, aby se dobře vyvalovalo. Těsto vyválíme stejnoměrně na vymaštěném plechu s nízkým okrajem. Posypeme konopným semínkem, které trochu zatlačíme válečkem. Pak těsto nožem rozkrájíme na libovolné tvary. Pečeme v troubě, vyhřáté na 180 stupňů, 30 až 40 minut (prostě do růžova). Zelňáky tuhnou vychladnutím, proto je z trouby vyndáváme ještě vláčné.