Konopí v kuchyni našich předků
Konopné potraviny patřily v minulosti ke stravě obyčejných lidí. Zralá semena se buď pražila, nebo rozemílala a následně používala k přípravě hustých semenných kaší. Konopný olej se ze semen začal lisovat až později, přičemž původně se semena drtila a za tepla lisovala. Byly z nich připravovány tradiční pokrmy jako oblíbená židovská pochoutka z pražených semen „tzaddi“ nebo semencová polévka „semientiatka“ vařená tradičně v Polsku, Litvě a Lotyšsku na Tři krále. Semencová kaše bývala běžným jídlem venkovského lidu v Čechách i na Moravě, v některých oblastech Ruska je stále oblíbené semencové máslo. Mniši v Evropě pojídali v některých obdobích denně tři jídla z konopných semen. Podle jednoho z výkladů pojídal Buddha během půstu pod Stromem osvícení jedno konopné semínko denně.
Ušlechtilost konopí byla dlouho podceňována, semenec byl považován za potravu chudiny. Složení konopného oleje je ale jedinečně příznivé pro tvorbu a obnovu buněk v lidském těle a imunitní systém organismu. Venkované, kteří jedli konopnou stravu, byli odolnější vůči nakažlivým nemocem. Ještě během 19. století pomohla konopná semínka překonat obyvatelům Austrálie dva rozsáhlé hladomory.
Složení konopného semene
Plod konopí, až půl centimetru velké semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních kyselin omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1:3) a zajišťuje správnou funkci metabolismu. Konopný olej obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu zodpovědnou mimo jiné za blahodárné působení na pokožku. Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny: edestin, albumin a další dobře stravitelné esenciální mastné kyseliny (EMK). Dále sacharidy, převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek, vodu, popeloviny, chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem.
Zdravá strava, čerstvá strava
Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopí dvojnásob. Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko ani olej neměly být zahřívány na více než 45 °C. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným.
Jak tedy nejlépe s konopím naložit? Uvedu několik tipů z vlastní kuchyně:
- Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. Neupravená surová semínka sypu na namazaný chléb či do müsli. Naklíčením získávají na jemnosti i chuti. Trošku silnější slupka měkne také zahřátím, přidávám je proto do již uvařených, ještě teplých těstovin, rýže či omáček. Osvědčeným receptem jsou semena mletá na mlýnku na mák či maso.
- Samostatnou kapitolou jsou semínka loupaná, tedy zbavená slupek. Chuťově se jim vyrovná málokterá pochoutka. Dají se přidávat takřka do všeho (či jíst samotná jako oříšky), rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko (s ovocem pak osvěžující koktejl), má oblíbená kombinace je ovocný salát zasypaný loupaným semínkem a zakápnutý citronem.
- Konopný olej je úžasný samotný s pečivem, v salátech i pomazánkách. Rychle žlukne, proto se doporučuje uchovávat jej v chladu a spotřebovat nejlépe do půl roku od otevření lahve.
- Mouka se přidává do pekárenských výrobků (10–15 %, lze přidat i celá semena) či omáček.
- Jako „zdravou“ alternativu chipsů lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další cenné vitageny.
Když je medicína potravou
Donedávna byl semenec v západních zemích považován maximálně za vynikající krmivo pro ptáky. Dnes jsou konopné potravinové doplňky jedním z nejrychleji rostoucích potravinářských trhů na světě (v USA z 1.93 mil. dolarů v roce 2005 na 7.7 mil. dolarů v roce 2007). Rostoucí zájem o konopné potraviny je podpořen řadou výzkumů, které prokazují optimální složení konopného semene a oleje pro lidskou výživu.
Pomiňme nyní skutečnost, že kvalitní semínka i olej vynikají lahodnou oříškovou chutí, a soustřeďme se na jejich účinek na lidské tělo. Je třeba zdůraznit, že semínka neobsahují omamnou látku THC, konzumace potravin z nich získaných nepředstavuje v tomto ohledu žádná rizika. Naopak, jsou vhodné pro těhotné i kojící ženy, děti (pro zdravý vývoj orgánů a jako prevence poruch pozornosti), dospělé, aktivní sportovce (ti ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourávání kyseliny mléčné ze svalů) i starší lidi. Obecně platí, že zařazení rostlinných tuků bohatých na EMK a další nenasycené kyseliny do jídelníčku přirozeným způsobem podporuje naše zdraví a tělesný vývoj. Dodávají totiž pružnost a vitalitu buňkám a buněčným membránám, podílejí se mj. na tvorbě nervových buněk v centrální nervové soustavě.
Běžná strava dnes obsahuje nadbytek tuků, což zvyšuje rizika srdečně-cévních onemocnění, autoimunních onemocnění i rakoviny. Nahrazení potravin s vysokým obsahem nasycených masných kyselin (nejčastěji masných a mléčných výrobků) potravinami s vyšším obsahem EMK (např. v podobě za studena lisovaných rostlinných olejů) může pomoci těmto nemocem předcházet nebo je léčit. Pozitivní účinky esenciálních kyselin, bílkovin a vlákniny na organismus a imunitní systém dnes pomáhají lidem trpícím Parkinsonovou chorobou, zakrněním žláz, žlučovými kameny, kožními nemocemi, menstruačními problémy, artritidou, kardiovaskulárními či stresovými onemocněními ad.
EMK rovněž přeměňují kyselinu mléčnou (zodpovědnou za bolest svalů po tělesném cvičení) na neškodnou vodu a oxid uhličitý. I proto se konopné potravinové doplňky stávají součástí stravy rekreačních i vrcholových sportovců, kterým umožňují zkrátit čas regenerace. Zařazení omega-3 a omega-6 kyselin do jídelníčku prokazatelně zlepšuje stav dýchacích cest, působí proti vypadávání vlasů, lupence i chudokrevnosti. Spolu s vitamínem D zvyšuje vstřebávání vápníku, zlepšuje pevnost kostí a pomáhá předcházet jejich řídnutí. Ekvivalent 15 gramů konopných semen denně významně snižuje problémy spojené s premenstruačním syndromem. Vláknina v semínku vyvolává pocit plnosti, což může být využito při boji s obezitou. Konopná mouka neobsahuje lepek, hodí se proto pro bezlepkovou dietu.
Porovnání poměru LK:LNK v rostlinných olejích (Benhaim 2001)
konopný olej | 3:1 |
slunečnicový olej | 71:1 |
lněný olej | 1:4 |
sójový olej | 8:1 |
olivový olej | 9:1 |
kanolový olej | 2:1 |
olej z pšeničných klíčků | 10:1 |
Na závěr
Člověk si EMK nedokáže vytvářet, a proto je musí přijímat v potravě. Zařazení konopných potravin do našeho jídelníčku tak přirozeným způsobem podporuje zdravé funkce našeho těla. Množství konopných semínek, které můžete sníst, není nikterak omezeno. Vědecké výzkumy dnes plně podporují to, co svými slovy popsali staří Číňané ve 400 let starém lékopisu Pen T’sao Kang Mu: „(Konopné semeno) uzdravuje a pomáhá ve všech hlavních oblastech chi. Předci používali tento lék pro zachování plodnosti, síly a energie a proti stárnutí… Může léčit neurologická poškození způsobená mrtvicí a nadměrné pocení. Zlepšuje stav močových cest a průchod moči. Pomáhá překonat dlouhodobé problémy s krevním oběhem, uzdravuje krev, tep, žíly i tepny… Vlasy toho, kdo si s ním umyje hlavu, porostou rychleji a budou správně promaštěné.
A navíc báječně chutná!
Recepty pro vaření z konopných surovin vám budeme pravidelně přinášet v rubrice Vaříme s konopím
Zpracováno dle článku autorů Bc. Michala Rumana a Ing. Martiny Včelákové, který vyšel v časopise Potravinářská revue č. 2/2008.
THC v potravinách
Semena konopí sama o sobě neobsahují omamnou látku ∆9-tetrahydrocannabinol (THC), bez ohledu na obsah THC v mateřské rostlině. Ve stopovém množství se přesto v konopných potravinách, především v oleji, může THC vyskytnout. Měření prováděná v zahraničí prokázala obsah THC v konopném oleji získávaném ze semen technického konopí v rozmezí 5–20 ppm (mg/kg). Další pokusy ukázaly, že za výskyt THC jsou zodpovědné drobné zelené části, nejčastěji okvětní lístky. Výrobci potravin se proto snaží minimalizovat obsah THC v potravinách důsledným čištěním semen před jejich lisováním na olej. Je ale třeba zdůraznit, že výše uvedené stopové množství nemá žádný negativní dopad na lidské zdraví, nemůže být příčinou omámení ani pozitivní zkoušky na přítomnost drogy v těle.
Po lahodné snídani z konopného müsli zalitého konopným mlékem se můžete dosytit konopným chlebem namazaným máslem vyrobeným z konopných semen a poté usednout za volant vašeho „přemisťovadla“ a vydat se bez obav vstříc vašim každodenním činnostem.