Aktuální článek
Fakta o kanabinoidech extrahovaných z konopí

Fakta o kanabinoidech extrahovaných z konopí

Profilový obrázek
  • O výzvách a úskalích produktů na bázi kanabinoidů extrahovaných z konopí.

Jedním z historicky nejmladších způsobů využití technického konopí je zpracování kanabinoidů extrahovaných z rostliny v medicíně, farmacii, kosmetice a potravinářství. Ve všech těchto odvětvích v současnosti probíhá rozsáhlý výzkum a testování účinků kanabinoidů na lidský organismus. 

Vzhledem k pozitivním protizánětlivým, analgetickým, protiúzkostným a protinádorovým vlastnostem u řady testovaných subjektů se zájem výzkumu zaměřil na kanabidiol (CBD). Vzhledem k tomu, že zákonná regulace řeší pouze obsah THC v rostlině, nový trh s CBD produkty regulován nebyl a začal strmě narůstat. V roce 2018 se téměř tři čtvrtiny trhu s CBD produkty nacházely v Severní Americe, kde zároveň CBD produkty tvořily 36 procent celkového trhu s konopím. 

Evropský CBD trh začal v posledních letech růst také a s ním rostl i problém neexistence regulace, kvůli čemuž je trh s CBD stále v šedé zóně a nejistotě. Na rozdíl od konopných potravin získávaných tradičními metodami, jako je lisování či mletí konopného semene, byly potravinové doplňky na bázi extraktů CBD z rostliny nejprve v roce 2018 zařazeny v EU mezi takzvané potraviny nového typu a v létě letošního roku byly v předběžném rozhodnutí Evropské komise označeny jako omamné a psychotropní látky. Na jedné straně tak stojí výrazně větší a expandující trh s CBD produkty v USA a Kanadě, na straně druhé hrozící úplný zákaz trhu evropského. 

Konečné rozhodnutí EU bude mít dopad na producenty i nemalé množství spotřebitelů, a protože je zatím převážně na úrovni politické a právní, snažil jsem se zjistit fakta z vědeckého výzkumu a praxe současných zpracovatelů. V rámci odborného vhledu do tématu mi poskytla rozhovor prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. O výzvách a úskalích, se kterými se musí vypořádat obchodní společnost na rodícím se trhu s produkty na bázi kanabinoidů extrahovaných z konopí, jsem si povídal se spoluzakladatelem CannaCare s. r. o. a viceprezidentem CzecHemp Janem Martinem Paďoukem.

 

Jana Hajšlová: Opatrnost je vzhledem ke krátké znalosti kanabidiolu namístě

Během své velmi bohaté kariéry v oblasti chemie a analýzy potravin jste zkoumala celou řadu látek z různých zdrojů. V čem vás zaujaly kanabinoidy z konopí?

Extrakty z konopí jsou velice komplexní a obsahují sekundární metabolity, fytokanabinoidy, které se u jiných rostlin nevyskytují. Když jsme zhruba před šesti lety zahájili jejich výzkum, byla to pro nás úplná novinka, kdy jsme sledovali různé chemotypy, vliv podmínek pěstování, dokonce i dobu sklizně. A postupně jsme tuto dříve démonizovanou rostlinu poznávali jako nesmírně fascinující „biotechnologickou továrnu“. Abych řekla pravdu, nikdy v životě jsem neviděla něco tak zajímavého a málo popsaného. Podrobnější informace v literatuře byly o delta-9-THC z oblasti medicíny nebo zahrnovaly kriminální a forenzní aspekty, ale ta čistá chemie tam k dispozici moc nebyla. Postupem času jsme vytvořili databázi více než dvou set fytokanabinoidů, z nichž je zhruba dvacet známějších, jako zejména delta-9-THC a kanabidiol, ale látek s podobnou strukturou a předpokládanou bioaktivitou je tam mnohem víc. Je to extrémně bohatý koktejl bioaktivních látek, který obsahuje kromě fytokanabinoidů ještě řadu dalších, například triterpenické sloučeniny s antioxidačním efektem. Nejlépe to vystihuje citát jednoho amerického vědce, který celý tento koktejl látek v konopí, s ohledem na terapeutický efekt, přirovnává k symfonickému orchestru, v němž jsou nejen sólové housle, ale i celá řada podpůrných nástrojů, které dohromady vytvářejí impozantní celek. Zároveň se podmínky pěstování konopí výrazně promítají do metabolomu, takže se i u stejného chemotypu může spektrum obsažených kanabinoidů velice pohybovat, například mezi různými lokalitami i mezi sezónami v lokalitě jedné. To může být problém pro standardizací extraktů. Stále je co objevovat. 

 

Dovolím si tvrdit, že konzumace konopných potravin je vzhledem k tisícům let zkušeností pro člověka nezávadná. Jak je to však s extrahovanými kanabinoidy? Jaká jsou zatím zjištěná potenciální nebezpečí těchto látek ve větší koncentraci?

U konopných potravin je zásadní, co se konzumovalo. Když se podíváme na konopná semínka a z nich lisovaný olej, obsah fytokanabinoidů je v nich minimální, a pokud tam jejich přítomnost prokážeme, tak se jedná především o rezidua způsobená nedokonalým čištěním. Je to podobné jako u makových semen, která a priori neobsahují morfin. Semena konopí se konzumovala opravdu léta, otázkou je, jak nahlížet na izoláty získané z květů. S jejich konzumací tak dlouhé zkušenosti lidstvo nemá, je třeba je důkladně zkoumat, případně uvažovat o jejich zařazení mezi potraviny nového typu, jejichž konzumace před rokem 1997 nebyla prokázána. Tento princip předběžné opatrnosti konopí nijak nediskriminuje, ale je s ohledem na koncentraci látek nutný. Ať už pozitivní či negativní efekt se projevuje do či od nějaké dávky. Vždyť i aditivní látky, takzvaná „éčka“, nebo vitaminy A a D jsou limitovány maximálním obsahem, protože mohou být při velkých dávkách závažně toxické. Teď je na tahu medicínská věda, aby efekty jednotlivých fytokanabinoidů na lidský organismus dokázala v rámci klinických studií.

...

Pokračování článku najdete v Legalizace č. 62, která je právě k dostání v e-shopu Legalmarket.cz a na novinových stáncích. Stáhnout si můžete i elektronickou verzi magazínu nebo si ho za zvýhodněnou cenu předplatit a těšit se na pravidelné dárky a pohodlné dodání až domů.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!

Contact to Listing Owner

Captcha Code