Aktuální článek
Konopí jako vyvážený zdroj potravy

Konopí jako vyvážený zdroj potravy

Profilový obrázek
  • Dva rozhovory o zdravotních přínosech konopí v našem jídelníčku.

V dalším díle rubriky zaměřené na využití technického konopí se podíváme na konopné potraviny. Pokud vám při tomto spojení automaticky naskočí představa veselých koláčků, budete překvapeni hned dvakrát. Konopné potraviny nejenže nevyvolávají psychotropní účinky, ale navíc jsou mnohem chutnější a dostupnější. Jejich hlavní výhodou je zdravotní prospěšnost a přijatelnost pro lidský organismus.

První konzumace konopných semínek je prokázána už v době kamenné. Konopné semeno bylo přirozeným zdrojem bílkovin a tuků. Odvar z listů a květů konopí byl našimi předky využíván jako bylinný čaj na uklidnění a proti zánětům, podobně jako chmel, šalvěj, meduňka, máta či kopřiva.

Po letech konopné prohibice se semeno a postupně i list a květ vracejí na náš jídelníček. V první fázi zprostředkovaně jako krmivo pro hospodářská zvířata, ale v posledních letech stále více přímo jako potravina. Ve snaze zachytit trendy současného potravinářství jsem si o konopí promluvil s dvěma českými odborníky s letitou praxí – Hanou Gabrielovou ze společnosti Hempoint a Ing. Milošem Beranem z Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚPP). Uvidíte, že i vy záhy přijdete konopí na chuť.


Miloš Beran: Konopným semínkem proti civilizačním chorobám

Ing. Miloš Beran svůj profesní život spojil s Výzkumným ústavem potravinářským Praha, kde působí nepřetržitě od roku 1985. Při návštěvě ve VÚPP v pražských Štěrboholech mě zahrne řadou odborných pojmů, které však obratně zjednodušuje pro laika, a když vidí, že stejně nechápu, dodá praktický příklad či nějakou tu zajímavost.

Proč jste si z celé řady zdrojů potravy pro svůj výzkum vybral právě tento?

Konopné semínko je specifické optimální skladbou řady živin a je velmi cennou surovinou pro potravinářský průmysl, byť stále ještě dosti opomíjenou. Přibližně 23 procent jeho hmotnosti tvoří bílkoviny, které se svojí kvalitou blíží kvalitě bílkovin sójových a obsahují vysoká množství nezbytných aminokyselin. Hlavní zásobní bílkovina konopného semínka patří do skupiny globulárních proteinů a nazývá se edestin. Bylo prokázáno, že hydrolyzáty zásobních globulárních rostlinných bílkovin, včetně edestinu, obsahují řadu biologicky aktivních peptidů s mnoha pozitivními účinky na lidské zdraví. Tyto biologicky aktivní peptidy mohou vznikat i při trávení bílkovin konopného semínka.

A proč právě rostlinná bílkovina? A když už, proč ne obilniny nebo luštěniny?

Byla publikována řada odborných studií, které dokazují, že významný posun od živočišných k rostlinným bílkovinám v lidské stravě by podstatně snížil výskyt řady chronických civilizačních onemocnění v průmyslově vyspělých a rychle se vyvíjejících zemích. V současné době existuje velká poptávka po alternativních nealergenních rostlinných bílkovinách ze strany potravinářských firem, přičemž jejich nabídka je velmi omezená. Důvodem je zejména vzrůstající výskyt alergií na sójovou bílkovinu či bílkoviny obilí a intolerance lepku (celiakie).

Významný posun od živočišných k rostlinným bílkovinám v lidské stravě by podstatně snížil výskyt řady chronických civilizačních onemocnění.

Takže jasné plus pro alternativní rostlinné bílkoviny. Jsou k dispozici i odborné studie dokazující přímo pozitivní účinek konopného semene?

Ano, dokonce z Československa. V období mezi světovými válkami proběhl v podbrdském městečku Jince lékařský experiment, při kterém bylo několika desítkám dětských pacientů s TBC za účelem zlepšení jejich výživy podáváno takzvané konopné mléko (vodný extrakt naklíčeného konopného semene), obohacené nadrceným konopným semínkem. Výsledkem této terapie bylo zastavení kritického úbytku na váze, navrácení chuti k jídlu a celkové zlepšení zdravotního stavu, díky čemuž měli malí pacienti dostatek sil a dokázali se z infekce vyléčit.

Konopné semínko má ještě jednu zásadní výhodu. Dá se zpracovat nejen na protein, ale ještě před tím se z něj dá vylisovat olej. Jaké jsou jeho vlastnosti?

Konopné semínko obsahuje přibližně třicet procent oleje s ideálním poměrem (cca 3 : 1) omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Podle celé řady vědeckých studií mají tyto nezbytné mastné kyseliny konzumované právě v tomto poměru protizánětlivý účinek, který působí preventivně u celé řady nemocí. Navíc je konopné semeno také bohatým zdrojem biologicky aktivní gama-linolenové kyseliny. Mezi další složky konopného oleje patří biologicky aktivní terpeny, tokoferoly a fytosteroly, zastoupené zejména beta-sitosterolem, který jako ostatní rostlinné steroly snižuje vstřebávání cholesterolu. Nerovnováha příjmu omega-6 a omega-3 mastných kyselin je jedním z reálných problémů moderní výživy s celou řadou nepříznivých zdravotních důsledků. Chutný konopný olej je tedy ideálním doplňkem studené kuchyně. Jeho jedinou nevýhodou je, že se musí používat čerstvý, udržovat v chladu a tmě, protože rychle podléhá žluknutí. Nehodí se tudíž pro tepelné úpravy, zejména pro smažení.

Olej i protein bohaté na zdravé živiny ze semena jedné rostliny, jejíž další části se navíc dají zpracovat též, to zní až neuvěřitelně. Může konopné semínko konkurovat dnes populárním superpotravinám, jako je sója, avokádo, quinoa či kustovnice čínská?

Pojem superpotravina jako potravinářský technolog nemám příliš v oblibě. Jedná se pouze o marketingovou nálepku bez definovaného obsahu. Ale chcete-li, můžete konopné semínko svým mimořádným obsahem kvalitních živin do této kategorie zařadit. U konopného semínka navíc neplatí obligátní „co je zdravé, není dobré“. Specifická ořechová chuť dělá z konopného semínka velmi atraktivní přísadu do celé řady potravin. Můžete ho však konzumovat i samotné v loupané formě a určitě si na něm pochutnáte.

Specifická ořechová chuť dělá z konopného semínka velmi atraktivní přísadu do celé řady potravin.

Nyní vstupujeme do haly plné prototypů potravinářských přístrojů. K čemu slouží a pro jaké účely byly vyvinuty?

Již před lety se na nás začaly obracet první české firmy, které se většinou nejprve zabývaly lisováním, případně extrakcí konopného oleje ze semínek. Potřebovali poradit se stabilizací oleje, aby se zpomalil proces žluknutí. Navíc po lisování oleje ze semínka vznikají takzvané výlisky či pokrutiny. Tyto pokrutiny se obvykle přidávají do krmiv. Jedná se přitom o výborný zdroj kvalitních bílkovin i pro potravinářský průmysl. Proto jsme vyvinuli technologii extrakce bílkovin z těchto výlisků. Dokážeme z nich vyrábět izoláty bílkovin s více než devadesátiprocentní čistotou. Nejedná se pouze o laboratorní pokusy, ale o technologii ověřenou v poloprovozních podmínkách. Kromě toho jsme vyvinuli také technologii práškování konopného oleje na vhodných nosičích, jako jsou například dextriny vyrobené ze škrobu. S práškovaným olejem se lépe v průmyslovém měřítku manipuluje a je stabilnější. Poloprovozně jsme ověřili také technologii výroby konopného mléka. V roce 2017 jsme za technologii výroby sušeného extraktu konopného semene, obohaceného kurkuminem a probiotickými bakteriemi, získali Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Kromě potravinářských technologií a biotechnologií se již několik let zabývám aplikací nanotechnologií v potravinářském průmyslu. Společně s firmou DBH Technologies, se kterou úzce spolupracuji, vyvíjíme technologii sprejového nebulizačního sušení. V současné době máme na VÚPP k dispozici poloprovozní demonstrátor této světově unikátní technologie a firma DBH Technologies momentálně směřuje k reálnému prototypu tohoto zařízení. Ve stručnosti, jedná se vlastně o modifikace sprejového sušení kapalin, což je nejrozšířenější technologie sušení v potravinářském průmyslu. My kapalinu před sušením rozprášíme s pomocí tlakového oxidu uhličitého na velmi jemný aerosol, jinými slovy jemnou mlhu. Protože souhrnná plocha kapiček narůstá se zmenšováním jejich poloměru exponenciálně, jsme schopni sušit při relativně velmi nízkých teplotách. Reálná teplota v sušicí komoře je typicky kolem 45 ⁰C, což je mnohem méně než při konvenčním sprejovém sušení. Kromě úspory energie je tento způsob sušení velmi šetrný a nedochází ke snižování nutričních hodnot a biologických aktivit sušených složek v důsledku vysoké teploty.

Po návštěvě mám dojem, že je využití konopí v potravinářství zcela nevyhnutelnou záležitostí. Nicméně zatím na pultech českých obchodů moc konopných potravin není. V čem to vězí? Malý zájem spotřebitelů? Je málo producentů?

Zatímco v EU byla většina konopného semínka ještě donedávna používána v krmných směsích, v Kanadě je dlouhodobě využíváno více než devadesát procent na výrobu potravin. V posledních několika letech však dochází k obratu a v současné době je již více než padesát procent evropské produkce konopného semínka využíváno v potravinářském průmyslu. Produkty z konopného semínka se stávají standardem i v evropských supermarketech.

A jak je to s obsahem THC v konopném semínku technických odrůd? Jsou bezpečné?

Osobně nemám žádné pochybnosti, že potraviny vyrobené z konopného semínka zcela bezpečné pro konzumenty jsou. Konopí určené pro technické a potravinářské použití neobsahuje THC nad povolený limit. Obsah THC je při sklizni důsledně kontrolován. Do konopného semínka navíc THC prakticky nepřechází. Ovšem pozor, jak upozorňuje ministerstvo, ačkoli v ČR lze pěstovat takzvané technické konopí s obsahem do 0,3 procenta THC, výskyt THC v potravinách dovolen není. Tato situace je samozřejmě paradoxní, protože citlivost dnešních analytických metod je obrovská a nepatrné stopy THC se mohou často v potravinách objevit. S jistotou však víme, že v takto nízkých koncentracích nemohou mít na jakéhokoli konzumenta žádný účinek. Tady by měl zvítězit zdravý rozum a limit by měl být nastaven racionálním způsobem. Kromě této legislativní pasti je největším úskalím dlouhodobě obecně zakořeněná nedůvěra ke konopí. S tou se dodnes setkáváme třeba i při žádostech o grantovou podporu našeho výzkumu. Ale i zde se snad, také díky působení organizací jako CzecHemp nebo časopisů jako Legalizace, mění situace k lepšímu.


Hana Gabrielová: Z konopné aktivistky konopnou farmářkou

Biofarma Sasov u Jihlavy má o poznání příjemnější okolí, než jakým je Jižní spojka v bezprostředním sousedství VÚPP. Ač tu sídlí její firma Hempoint, zastihnout zde Hanu Gabrielovou lze především v letních měsících, kdy na přilehlých polích pěstuje a sklízí technické konopí v biokvalitě. Mimoto se věnuje konopnému aktivismu, vzdělávání, lobbingu a konzultantství po celém světě. Po více než dvaceti letech v oboru a četným mediálním aktivitám ji není třeba ani v jedné z těchto oblastí příliš představovat.

Konopí tě zajímá ze všech možných aspektů, ale pro svou společnost Hempoint sis zvolila oblasti dvě – distribuci konopných osiv a výrobu potravin. Proč zrovna tyto dvě?

Konopí je rostlina s potenciálem odvrátit globální klimatickou změnu, která je stále reálnější hrozbou. Ve své osvětové činnosti v rámci projektu Hemp the Climate mluvíme o uzamykání uhlíku, čištění půdy, všech možných výrobcích z konopí, které mohou nahradit fosilní zdroje, nebo třeba i nových technologiích. Když při přednášce účastníci ochutnají loupaná semínka, sušenky a čokolády z nich nebo konopný čaj, je to pro všechny příjemnější zážitek a lidé ztratí z konopí umělou obavu. Konopí pěstujeme na půdě s certifikátem bio, sklízíme ručně pro zachování nejvyšší kvality. Třeba nedávno jsem se dozvěděla, že v rámci EU může být „za studena lisovaný olej“ lisovaný i hlavicí zahřátou na 70 stupňů. Náš olej je díky spolupráci s mlýnem Petranec u Velkého Meziříčí lisován teplotou do 42 stupňů Celsia, aby došlo k zachování cenných látek, které nejsou při vysokých teplotách stabilní.

Konopí je těžké zařadit, neb to není jen technická plodina, ale i olejnina pro potravinářské využití, bylina a léčivá rostlina v jednom.

Nedávno jsi byla nominována jako konzultant do zájmové skupiny Evropské komise pro technické plodiny. Jak moc je těžké přesvědčit politiky a úředníky, že konopí není jen technickou plodinou?

Je to docela boj. Ten přístup už trochu znám z českého Ministerstva zemědělství. Konopí vnímají pouze jako technickou plodinu. Naštěstí se to pomalu posouvá v celé Evropě. Ono je těžké konopí zařadit, neb to není jen technická plodina, ale i olejnina pro potravinářské využití, bylina a léčivá rostlina v jednom. Pak se to nevejde do tabulky, takže to radši neřeší nebo pro jistotu zakážou.

doporučujeme

Směrem k produkci konopných potravin se Hempoint vydal v roce 2012. Bylo nějak zásadní, že ze zákona o omamných a psychotropních látkách bylo odstraněno omezení zpracování listů a květů?

Když se nám konečně povedlo docílit zpracování celé rostliny, říkala jsem si, že základní bariéra padla. Ono zkus sbírat konopná semínka bez zpracování květu. Bohužel na to stále není jasný právní názor a chybí diskuse založená na vědeckých faktech. Stále záleží spíše na konkrétním orgánu, jak věc posoudí. Na vyjasnění regulace se tak snažíme tlačit v rámci klastru CzecHemp. Chceme nechat zavést konopné potraviny do tabulek ve vyhláškách, i včetně rozumného stropu. Limit THC 100 mg/kg je reálný u všech semen a i u čajů. Listy z odrůdy Santica mají ještě výrazně méně obsahu THC. Obsah THC 0,0001 procenta pozná chemická analýza, ale opravdu ne babička, která si pomáhá konopným výluhem třeba proti nespavosti.

Vidíš vzhledem ke svým mezinárodním zkušenostem nějaké rozdíly v přístupu ke konopným potravinám ve světě?

Ten rozdíl je obrovský. Když vidím rozjetý trh s konopnými potravinami v USA nebo Kanadě a investice tamních velkých potravinářských koncernů do konopí, říkám si, že nám ujel vlak. Velké naděje vkládám v European Green Deal, kterým chce EU řešit klimatickou krizi a v rámci kterého chce podpořit regenerativní zemědělství a lokální produkci potravin. Jsem zvyklá řešit překážky tam, kde vznikají, takže se teď hodně zaměřuji na vysvětlování výhod konopí v EU. Ono až se sjednotí konopná legislativa v celé Evropě, můžeme mluvit o svobodném trhu. Ten u konopí zatím v EU nefunguje a podnikatelé tak nemají jisté podmínky. Naštěstí se o konopí začínají zajímat velké potravinářské koncerny i v Evropě. Ta rostlina za to prostě stojí.

Při pohledu na pole plné rostlin vysokých přes dva metry je vidět, že se letos v létě nudit nebudete. Co máš v plánu?

V srpnu a září bude na farmě Sasov probíhat sklizeň konopí, na kterou stále sháníme brigádníky. Jedním z jejich vrcholů bude Biozemědělský den 19. září. Do toho spouštíme na webu Hempointu e-shop s našimi produkty. Moc se nezastavím, ale to stejně nemám ve zvyku.


KONTAKT

Ondřej Krásný: manazer@czechemp.cz

Český konopný klastr, z. s.
Rousínov 47
473 01 Svor

www.czechemp.cz

 

 

 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!

Contact to Listing Owner

Captcha Code