Aktuální článek
Od kouře k výparu

Od kouře k výparu

  • Pár slov o hoření, papírcích a filtrech a o tom, jak eliminovat rizika.

Zdravím všechny a obzvláště ty, kdo mají rádi zdravé bylinky a bohatou a jemnou páru! Mé jméno je Vapor Guru a možná mě někteří znáte jako vaporizačního maniaka a poradce. Ani já jsem se ale nenarodil s vapíkem u pusy a začínal jsem klasicky – „srandovní cigaretkou“.

Následující slova prosím neberte jako nabádání ke kouření – právě naopak! Těm, kdo se nedokáží se svou oblíbenou fajfkou, šlukovkou, špekem či bongem nadobro rozloučit, se prostřednictvím tohoto krátkého seriálu pokusím alespoň vysvětlit, čeho se vyvarovat a jak co nejvíce eliminovat škodliviny a rizika s tím spojená. Nicméně vše následující jsou pouze osobní zkušenosti, které vzešly z putování po mé konopné cestě. A tato cesta mě dovedla až k tomu, že u bylin preferuji vaporizaci.

Destruktivní hoření

Ať už se tomu říká joint, špek, brko nebo mrkev, má tato bylinná směs ubalená v papírku do podoby tenké či tlusté cigarety jednu zásadní nevýhodu. Po zapálení se rozhoří, kdykoli potáhneme – a právě hoření vede k likvidaci prospěšných látek obsažených v bylině. Žhavému konci jointu říkám obrazně „motor“: spalováním byliny v tomto „motoru“ se vytvoří horký kouř, který potahováním prostupuje cigaretou a dochází tak k uvolňování látek z ještě neshořelých bylin (podobně jako u vaporizace). Bohužel při kouření nemůžeme regulovat teplotu hoření a chtě nechtě vdechujeme i kouřové zplodiny ze samotného „motoru“. Což je alfou a omegou všeho škodlivého na kouření.

Papírové a vatové filtry

Když už z jakéhokoli důvodu hodláme byliny konzumovat formou kouření, je dobré vzít v potaz výběr filtru. Velmi často používaný srolovaný tvrdý papírek sice zajistí dokonalé proudění vzduchu, nicméně moc toho nepochytí, takže při potahování občas nasajeme do úst nějaký ten kousek bylinky. Také nutno počítat s nedostatečnou filtrací kouře – do plic se mohou dostat částečky popílku, které dráždí v krku a na zdraví nám nepřidají.

Posledních pár milimetrů nedokuřovat!

Asi nejběžnější alternativou bývá klasický vatový filtr, známý z obyčejných cigaret. Ten sice zamezí průchodu pevných částic do úst, zároveň ale kouř uvnitř doslova ucpe. V případě, že použijeme papírový filtr, při potažení přebytečný kouř odejde samovolně ven – ovšem při použití neprodyšného vatové filtru toto není možné a dochází ke spařování byliny uvnitř. To se posléze projeví na chuti a každé další potažení chutná více a více zapařeně.

Tyto dva nejběžněji používané filtry mají tedy své plusy i minusy. Naštěstí jsou tu i jiné alternativy!

...

Pokračování článku najdete v Legalizace č. 60, která je právě k dostání v e-shopu Legalmarket.cz a na novinových stáncích. Stáhnout si můžete i elektronickou verzi magazínu nebo si ho za zvýhodněnou cenu předplatit a těšit se na pravidelné dárky a pohodlné dodání až domů.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!