Připadá vám vaše okolí poněkud omámené, jako by snad životem ožužlané, s víčky každý boží den laxně uvolněnými a nezřídka přepadávajícími přes dobrou polovinu otevřených očí? Vypadla někomu z vašeho pracovního kolektivu z rukou nijak zvlášť těžká a jinak dobře uchopitelná věc, například kávová konvice, a části lidí to vůbec nepřišlo zvláštní? Válí se vaše děti po příchodu ze školního oběda apaticky na zemi a jediné, co vyluzují, jsou nesrozumitelné žblepty v afghánské paštštině? Nemýlíte se – příčinou je mák. Šišky s mákem. Makové koláče. Maková kaše. Makarony s mákem. Maggi s mákem. Makový makovec a podobné pokrmy a produkty obsahující v Česku prodávaný mák. Podle nejnovějšího výzkumu časopisu dTest obsahovalo 6 z 18 testovaných vzorků mletého máku vyšší než povolené hodnoty morfinu, tj. více než 25 miligramů na kilogram. Vzhledem k hluboké zakořeněnosti máku v české kulinářské tradici by zjištěné poznatky, pakliže jsou zvýšená čísla obsahu morfinu dlouhodobá, mohly vnést úplně nové světlo do záhady, čím je doopravdy dán náš národní charakter.
To mák jedno…
- Z toho by se jednomu zatočila makovice!
Foto: Pexels