Aktuální článek
To mák jedno…

To mák jedno…

  • Z toho by se jednomu zatočila makovice!

Připadá vám vaše okolí poněkud omámené, jako by snad životem ožužlané, s víčky každý boží den laxně uvolněnými a nezřídka přepadávajícími přes dobrou polovinu otevřených očí? Vypadla někomu z vašeho pracovního kolektivu z rukou nijak zvlášť těžká a jinak dobře uchopitelná věc, například kávová konvice, a části lidí to vůbec nepřišlo zvláštní? Válí se vaše děti po příchodu ze školního oběda apaticky na zemi a jediné, co vyluzují, jsou nesrozumitelné žblepty v afghánské paštštině? Nemýlíte se – příčinou je mák. Šišky s mákem. Makové koláče. Maková kaše. Makarony s mákem. Maggi s mákem. Makový makovec a podobné pokrmy a produkty obsahující v Česku prodávaný mák. Podle nejnovějšího výzkumu časopisu dTest obsahovalo 6 z 18 testovaných vzorků mletého máku vyšší než povolené hodnoty morfinu, tj. více než 25 miligramů na kilogram. Vzhledem k hluboké zakořeněnosti máku v české kulinářské tradici by zjištěné poznatky, pakliže jsou zvýšená čísla obsahu morfinu dlouhodobá, mohly vnést úplně nové světlo do záhady, čím je doopravdy dán náš národní charakter.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!